'Kredietverlaging is aanval op Hongaarse munt'

Hongarije beschouwt de verlaging van de kredietwaardigheid van het land naar Ba1 van Baa3 door Moody's als onderdeel van een aanval op de Hongaarse munteenheid forint. Dat zei een woordvoerder van de overheid vrijdag.

"De Hongaarse regering is verbijsterd door de afwaardering. Het mist een realistische onderbouwing op basis van economische prestaties", gaf de woordvoerder op de staatsradio aan. Hij voegde daaraan toe dat de regering alles doet wat nodig is om de nationale munteenheid te verdedigen, indien nodig zelfs met de hulp van inlichtingsdiensten.

Kredietwaardigheidsbeoordelaar Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van Hongarije in de nacht van donderdag op vrijdag. Moody's acht het onzeker of de Hongaarse overheid de doelstellingen op de middellange termijn om zijn fiscale en publieke schulden te reduceren zal halen.

Door het nieuws kelderde de forint op vrijdag bijna twee procent ten opzichte van de euro. De stand kwam dicht in de buurt van het laagste niveau ooit van 317.66 Hongaarse forint. Ook andere landen binnen Centraal en Oost-Europa ondervinden de gevolgen van de beslissing van Moody's. De Tsjechische kroon zakt naar het laagste niveau ten opzichte van de euro sinds 2010 en de Poolse zloty verloor bijna één procent.