Utrecht ontkent kennis van risico's Keulsekade

De gemeente Utrecht wist niet dat de situatie aan de Keulsekade, waar vorige week twee peuters omkwamen, onveilig was. Dat schrijft het gemeentebestuur dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. Een auto die langs de kade stond geparkeerd, belandde woensdag in het water. De twee kinderen die in de auto zaten, kwamen om het leven.

In sommige media werd gesteld dat de gemeente al was gewaarschuwd voor de onveilige situatie. "Aangezien zulke signalen op vele plekken bij de gemeente kunnen zijn binnengekomen, vergt het nagaan hiervan enige tijd. Vooralsnog heeft dit onderzoek geen signalen opgeleverd", schrijven burgemeester Aleid Wolfsen en de wethouders in de brief.

Uit een inventarisatie van de politie en de brandweer zou blijken dat sinds 2003 drie keer eerder een auto op de Keulsekade te water is geraakt. In juli van dit jaar belandde een geparkeerde auto in het water en in twee eerdere gevallen ging het om ongelukken met rijdende auto's.

Tussen de kade en het water staat geen afscheiding. De gemeente heeft na het ongeval van woensdag nog dezelfde dag een barrière geplaatst die de komende tijd blijven staan. Ondertussen wordt naar een structurele oplossing gezocht. De gemeente onderzoek ook of er op vergelijkbare locaties in de stad maatregelen nodig zijn.