'Kort geding Holleeder is gecoördineerde actie'

Producent IDTV heeft sterk de indruk dat het kort geding van Willem Holleeder tegen de film De Heineken Ontvoering deel uitmaakt van 'een gecoördineerde actie'. Dat zei Jens van den Brink, advocaat van IDTV Film, gisteren  tijdens het kort geding.

Holleeder zou namelijk een belang hebben in de andere film over de ontvoering; de aangekondigde Hollywoodfilm gebaseerd op het boek De Ontvoering van Alfred Heineken. "We kunnen dat natuurlijk niet bewijzen, maar het lijkt er wel erg sterk op", zei Van den Brink. Peter R. de Vries bracht het boek in 1987 uit en werkt mee aan een verfilming ervan.

IDTV vindt het opmerkelijk dat Holleeder pas deze maand een kort geding aanspande. De producent had eind jaren negentig al plannen voor een Heineken-film, toen was volgens Van den Brink al duidelijk dat het om een mix van feit en fictie zou gaan. In februari tekende Holleeder al bezwaar aan tegen de film, maar tot de aanklacht van deze maand kwam er volgens Van Den Brink geen reactie vanuit Holleeders kamp op het weerwoord van IDTV.

De Vries' boek De Ontvoering van Alfred Heineken is gebaseerd op gesprekken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Driekwart van de royalties gingen naar Van Hout, die het geld vervolgens doorgespeeld zou hebben naar de andere ontvoerders. Ook over de filmrechten zouden afspraken zijn gemaakt.

Volgens Holleeders civiele advocaat Dieuwke Levinson-Arps spelen financiën echter geen rol bij het kort geding. De crimineel vreest dat er een verkeerd beeld van de ontvoering bestaat door de film. Hij eist dat het personage Rem, waarin Holleeder zich herkent, uit de film wordt gehaald. De Heineken Ontvoering, met Rutger Hauer in de hoofdrol, moet vanaf volgende week donderdag in de bioscopen draaien.

Holleeders advocaat in strafzaken, Stijn Franken, zegt dat er geen contact is geweest met Peter R. De Vries over de Hollywoodfilm. De misdaadverslaggever wil donderdag nog niet reageren op de zaak omdat hij nog niet op de hoogte is. De Amsterdamse rechtbank bepaalt vrijdag of De Heineken Ontvoering in de huidige vorm in de bioscopen mag gaan draaien.


'Kort geding Holleeder is gecoördineerde actie' (Foto: Novum)