'Afschaffen belastingvoordelen Oranjes'

Een Kamermeerderheid tekent zich af voor het afschaffen van de belastingvrijstelling voor het Koningshuis. De PvdA dient dinsdag een voorstel in om de privileges voor de Oranjes af te schaffen, schrijft De Volkskrant.

De partij wil ook dat Koningin Beatrix huur gaat betalen voor haar woonpaleis Huis ten Bosch. Haar kinderen zouden belasting moeten betalen over de erfenis en het 72,5 uur per jaar gratis vliegen voor de Oranjes moet volgens de partij ook worden afgeschaft.

Voor het afschaffen van de fiscale privileges lijkt in ieder geval een Kamermeerderheid te zijn. Naast de PvdA zijn PVV, SP, PVdD, GroenLinks en D66 volgens de krant voor. "Iedereen moet de broekriem aanhalen", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in de krant. "Ook degenen die het hoogst in de boom zitten, moeten daaraan meedoen."

De uitkering die prins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen, hoeft wat hem betreft niet te worden aangepakt. Die mag volgens Recourt 'royaal' zijn. "En de koningin hoeft niet in H&M-jurkjes staatsbezoeken af te leggen."