Opstelten: Film overvallen

Mensen die getuige zijn van een overval moeten dat opnemen met hun mobiele telefoon en het beeldmateriaal aan de politie geven. Dat is de boodschap van de nieuwe overheidscampagne 'Pak de overvaller. Pak je mobiel', waartoe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag het startschot gaf.

De pakkans wordt namelijk 'aanzienlijk' vergroot, wanneer justitie beschikt over beeldmateriaal van de eventuele daders. Wie getuige is van een overval, moet daarom niet alleen de politie bellen maar ook een foto of filmpje van de situatie maken. Dat alles uiteraard op veilige afstand.

Het materiaal kan vervolgens worden geüpload via nationale-recherche.nl. De campagne is de komende tijd te zien en te beluisteren op radio, tv en de website nederlandveilig.nl.

De aanpak van overvallen heeft een 'zeer hoge prioriteit', meldt Opsteltens ministerie. Om de pakkans te vergroten, worden nog meer maatregelen genomen. Zo worden bij de politie en het Openbaar Ministerie vaste 'overvalteams' ingesteld.