België, Frankrijk en Luxemburg akkoord over Dexia

Frankrijk, België en Luxemburg hebben overeenstemming bereikt over de redding van de in moeilijkheden verkerende bank Dexia. Zij maakten bekend het voorstel te steunen dat de directie van Dexia zondagmiddag aan de raad van bestuur voorlegt.

De demissioniare Belgische premier Yves Leterme vergaderde zondag in Brussel met zijn Franse ambtgenoot François Fillon en de Luxemburgse minister van financiën Luc Frieden over de toekomst van de wankelende bank.

Frankrijk en België bezitten sinds de financiële crisis in 2008 ieder een aanzienlijk belang in Dexia. Zij willen de bank opsplitsen en de risicovolle onderdelen onderbrengen in een zogenaamde 'bad bank', waarvoor zij garant staan.

Eerder zondag verklaarde Leterme dat zijn land hoogstens 63 procent van de staatsgaranties voor die 'bad bank' wil dragen. Volgens de Belgische krant De Standaard heeft Leterme dat in het Vlaamse televisieprogramma De Zevende Dag gezegd.

Dexia is in de problemen gekomen doordat de bank veel geld heeft uitstaan in Griekse staatsobligaties. Ook bezit Dexia veel oude beleggingen van voor de kredietcrisis in 2008, die moeilijk te verkopen zijn.