Mogelijk mag Mauro toch blijven

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel mag misschien toch blijven. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat de mogelijkheden daarvoor onderzoeken, maar benadrukt dat hij geen valse verwachtingen wil wekken.

Leers sprak dinsdag met de Tweede Kamer over Mauro. Een meerderheid in de Kamer is tegen uitzetting van de 18-jarige asielzoeker, die al acht jaar bij een pleeggezin in Limburg woont.

De minister sprak na afloop van een 'ontzettend lastige situatie'. Hij zei bereid te zijn om 'nog een keer in alle hoeken van het systeem' te willen kijken, maar waakt ervoor om valse hoop te wekken bij Mauro. Leers zei dat hij geen beleid 'om een jongetje heen' wil bouwen. "Als een uitzondering voor hem geldt, geldt hij ook voor anderen."

In april besloot Leers dat de 14-jarige Afghaanse scholiere Sahar en haar familie in Nederland mochten blijven. Volgens Leers was zij dusdanig verwesterd dat terugkeer naar Afghanistan zou leiden tot te grote 'psychosociale druk'. Sindsdien geldt de mate van verwestering als een criterium voor Afghaanse meisjes die een verblijfsvergunning aanvragen.

Leers wilde geen vergelijking trekken tussen de zaak van Sahar en die van Mauro. "Sahar bevond zich in een bijzondere situatie omdat zij bij terugkeer in een onmogelijke situatie terechtkwam. Ik denk niet dat je deze situatie daarmee kunt vergelijken."