'Kabinet en CPB maken ruzie over pgb'

Het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) liggen met elkaar in de clinch. De coalitie beschuldigt het door PvdA-prominent Coen Teulings geleide planbureau van partijdigheid en broddelwerk. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Aanleiding is het rapport dat het CPB vorige week publiceerde over de plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget (pgb). Het planbureau hield de bezuinigingsplannen met het pgb op verzoek van de oppositie tegen het licht en concludeerde dat ze niet de gewenste besparing opleveren. Het ministerie zou door het CPB niet op de hoogte zijn gebracht van het onderzoek en is ook niet om commentaar gevraagd.

In een vertrouwelijke brief van de hoogste ambtenaar van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) wordt Teulings verweten dat het CPB slecht werk heeft geleverd met het onderzoek. "In het proces van het opstellen en publiceren van het rapport heeft het CPB mijns inziens steken laten vallen", schrijft de secretaris-generaal van Verhagen.

Hij schrijft ook dat het kabinet en de ministeries moeten kunnen rekenen op 'tijdige en correcte communicatie'. Verder wijst hij erop dat 'technische hoor en wederhoor' achterwege is gebleven.

Volgens bronnen in de coalitie is het rapport een 'bewuste poging om het kabinet te destabiliseren'. Een anoniem Kamerlid van het CDA noemt het CPB in de krant partijdig. "De honden lusten er geen brood van wat hier gebeurt."