Veldhuijzen blijft bij bezuinigingen pgb

Het kabinet ziet het onderzoek over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) als een ondersteuning van het beleid. Het rapport toont volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) 'onomstotelijk' aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt.

Uit het onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) bleek dat de bezuinigingen minder opleveren dan de verwachte 900 miljoen. De oppositie greep het rapport daarom aan voor een hernieuwd pleidooi om niet te bezuinigen op de pgb's, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen.

Volgens de bewindsvrouw zegt het CPB dat de maatregelen 'een oplossing bieden voor de gesignaleerde financiële problematiek'. "Dit onderstreept de aanname van het kabinet."

De rekenmeesters van het CPB schreven ook dat de besparingen lager uitvallen als de staatssecretaris haar belofte nakomt dat pgb'ers er niet in zorg op achteruitgaan. Daarmee is zij het niet eens. Door onder meer gebruik te maken van zzp'ers blijven de kosten bij zorg in natura gelijk, verwacht de bewindsvrouw.