EU verlengt recht op royalty's tot 70 jaar

De bescherming van de rechten van muzikanten en muziekproducenten wordt in Europa verlengd van vijftig tot zeventig jaar. Daarover is maandag binnen de Europese Unie een akkoord bereikt. De EU wil dat artiesten later in hun leven het recht op royalty's over hun opnames niet verliezen.

Met de huidige regeling bestond de kans dat de inkomsten van muzikanten na vijftig jaar zouden opdrogen, doordat ze geen recht meer zouden hebben op royalty's. De internationale branchevereniging van platenmaatschappijen IFPI verwelkomt het besluit.

Operazanger en IFPI-voorzitter Placido Domingo noemde het EU-besluit 'geweldig nieuws' voor podiumkunstenaars. "Artiesten aan het begin van hun carrière plukken de vruchten van de hogere inkomsten, waardoor in jong talent geïnvesteerd kan worden. Gevestigde artiesten kunnen nu hun hele leven baat hebben van hun werk", zei Domingo.

Duizenden Europese uitvoerende artiesten dreigden de rechten over hun werk uit de jaren zestig kwijt te raken. Dit zou hebben geleid tot een verlies in inkomsten, waardoor volgens platenmaatschappijen minder middelen zouden vrijkomen voor aanstormend talent.