Inwoners huis uit voor ruiming tien bommen Haghorst

In het Brabantse Haghorst worden donderdag tien bommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Inwoners van Haghorst die in een straal van 150 meter wonen van het terrein waar de explosieven worden weggehaald, moeten hun huis uit. In een straal van ruim een kilometer mogen mensen zich alleen bevinden in woningen of bedrijven.

De bommen die vorige week werden gevonden liggen op de bodem van het Wilhelminakanaal, meldt de gemeente Hilvarenbeek. Twee ervan werden ontdekt tijdens een routine-inspectie van Rijkswaterstaat. Nader onderzoek wees uit dat er nog eens acht liggen.

De politie en de Explosievenopruimingsdienst stellen dat geen sprake is van acuut gevaar. De bommen worden donderdag op een terrein aan de Kanaaldijk-Zuid tot ontploffing gebracht. Daar mag ook niemand in de buurt komen.

Bewoners die hun huis tijdelijk moeten verlaten, moeten donderdag voor 08.00 uur vertrokken zijn. Zij mogen terugkeren naar hun woning zodra het opruimen klaar is, vermoedelijk rond 17.00 uur. De politie houdt toezicht in het gebied dat is ontruimd.

In Haghorst wonen in totaal ongeveer negenhonderd mensen.