Vier jaar cel voor doodrijden meisje

Een 21-jarige man uit Oosterhout die een meisje van 17 had doodgereden moet vier jaar de gevangenis in. Ook mag hij zes jaar niet autorijden. De rechtbank in Breda oordeelde dinsdag dat de man vanwege zijn roekeloze rijgedrag schuldig is aan doodslag. De officier van justitie had zes jaar celstraf en tien jaar rijontzegging geëist.

De Brabander reed het fietsende meisje aan op eerste paasdag, op een kruising van de noordelijke rondweg in Breda. De beginnend bestuurder reed met zeer hoge snelheid en had veel te veel drank op.

Vier uur na de aanrijding had de Oosterhouter nog een alcoholpromillage van 1,26 in zijn bloed, terwijl voor hem 0,2 was toegestaan. Hij reed tussen de 112 en 130 kilometer per uur, terwijl de snelheidslimiet daar 70 kilometer per uur is.

Getuigen, onder wie twee agenten, hebben volgens de rechtbank gezien dat tussen Oosterhout en de plaats van het ongeluk sprake was van een dollemansrit. De man reed door na het ongeval. Zijn auto wordt verbeurdverklaard.

De advocaat van de man had aangevoerd dat hem niet volledig kan worden aangerekend dat hij de fietsster niet op tijd zag, omdat ze zonder verlichting zou hebben gefietst en te laat zou zijn overgestoken. De rechtbank oordeelde echter dat de Brabander de fiets met reflecterende banden ruim van tevoren had moeten en kunnen zien. En dat het door zijn veel te hoge snelheid voor het meisje onmogelijk was om tijdig aan de overkant van de weg te komen.