Duitse ministers: geen Europese obligaties

Twee prominente Duitse ministers hebben herhaald niets te zien in de uitgifte van gezamenlijke Europese obligaties. De uitgifte van Europees staatspapier zou Italië en Spanje volgens voorstanders verlossen van de hoge rente op hun staatsleningen. Nieuwe steunaankopen van de Europese Centrale Bank, die afgelopen week 22 miljard uitgaf aan vermoedelijk Italiaanse en Spaanse obligaties, worden dan overbodig.

Wolfgang Schäuble en Philipp Rösler, respectievelijk minister van financiën en van economische zaken, betrokken hun stelling aan de vooravond van een overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Schäuble noemde Europese obligaties in het opinieblad Der Spiegel uitgesloten zolang de leden van de eurozone hun eigen begrotingsbeleid voeren. Vrije rentetarieven zijn in zijn ogen noodzakelijk om 'het voeren van een solide begrotingsbeleid aan te moedigen en wie dat nalaat te bestraffen'.

Volgens zijn collega van economische zaken is het delen van de Italiaanse en Spaanse staatsschulden 'de verkeerde weg uit de crisis'. "Dat zou betekenen dat gezonde landen worden gestraft", aldus Rösler maandag.


Duitse ministers: geen Europese obligaties (Foto: Novum)