Europese Commissie: sancties tegen banken mogelijk

Banken die zich onverantwoord gedragen moeten een boete kunnen krijgen tot tien procent van de jaaromzet. De Europese Commissie wil hiermee de bankensector tot gedragsverandering dwingen. De Commissie maakte de voorstellen woensdag bekend.

Ook moet het voor externe toezichthouders mogelijk worden leidinggevenden bij een bank tijdelijk uit hun functie te ontheffen als zij de regels overtreden. Daarnaast doet de Commissie voorstellen om het intern toezicht bij banken te verbeteren.

De banken moeten voortaan 'hoogwaardiger' kapitaal aanhouden. De Commissie wil hiermee voorkomen dat opnieuw een bankencrisis ontstaat. Na het begin van de huidige financiële crisis bleken banken kwalitatief slecht kapitaal te bezitten. Het alsmaar opknippen en doorverkopen van pakketten van Amerikaanse hypotheken leidde tot onduidelijkheid over de onderliggende waarde. Het gevolg was dat de Europese overheden in totaal twee biljoen euro aan staatssteun moesten verlenen.

De Europese Commissie wil dat alle regelgeving voor banken wordt samengevoegd tot één wetboek. Hiermee wil de Commissie voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan. Het wetboek zal in de hele Unie geldig zijn en hoeft niet te worden vertaald in nationale regels.