Murdochs gehoord door parlement

De baas van het mediaconcern News Corp, Rupert Murdoch, en diens zoon James worden dinsdag door een parlementscommissie gehoord over het mediaschandaal in Groot-Brittannië dat zich steeds verder uitbreidt. Het is al meer dan 5 jaar bekend dat er bij het zondagsblad News of the World (NotW) - onderdeel van Murdochs mediaconcern - figuren waren die mensen afluisterden en politiemensen omkochten, maar de omvang ervan kwam twee weken geleden pas aan het licht.

De Britse tak van Murdochs New Corp, News International, heeft lange tijd volgehouden dat er slechts een rotte appel aan het werk was, maar dat spreken de feiten nu tegen. Onder de vragen die de commissie en miljoenen tv-kijkers bezighouden zijn: wat wist Murdoch van de omvang van de illegale praktijken en waarom is er door de politie vrijwel niets mee gedaan?

De Britse premier David Cameron komt dinsdag terug van een ingekorte reis naar Afrika. Hij heeft een van de hoofdverdachten in de zaak, ex-chef bij NotW Andy Coulson, eerder als perschef in dienst gehad. Woensdag is er in het parlement, dat zijn zomerreces heeft uitgesteld, een debat over de affaire.

Murdochs gehoord door parlement
Murdochs gehoord door parlement (Foto: ANP)