Murdoch trekt bod op BSkyB in

News Corporation, onderdeel van het media-imperium van Rupert Murdoch, trekt zijn bod op de Britse satellietzender BSkyB in. Dat heeft Sky News zelf woensdag gemeld. Premier David Cameron toonde zich tevreden met het besluit.

In een verklaring liet News Corp. weten dat het niet langer een bod wil uitbrengen op de 69 procent van de aandelen in BSkyB die het bedrijf nog niet in bezit heeft. De overname is 'te moeilijk om in het huidige klimaat voort te zetten', zei Chase Carey, vicevoorzitter van News Corp. Hij doelde daarmee op het afluisterschandaal rond de inmiddels opgeheven krant News of the World, die ook in het bezit van News Corp. was.

In een reactie op het nieuws toonde Cameron zich tevreden. "Dit is goed nieuws. Zoals de premier reeds zei, moet het bedrijf zich voorlopig eerst richten op het opruimen van de rommel en zijn organisatie op peil brengen", zei een woordvoerder van Downing Street 10. Vicepremier Nick Clegg liet weten dat het besluit van News Corp. 'fatsoenlijk en verstandig' is.

Labour-leider Ed Miliband, die om een debat over het afluisterschandaal had verzocht, noemde de terugtrekking een 'overwinning voor de bevolking (...) die gruwt van de onthullingen over het afluisterschandaal en het falen van News International om zijn verantwoordelijkheid te nemen'. News International is een dochteronderneming van News Corp. en was de eigenaar van NotW.

De Britse krant The Guardian meldde dat het aandeel van BSkyB direct na het nieuws twee procent in waarde daalde.