OV-weekkaart toch niet geldig op 5 mei

Studenten met een week-OV mogen donderdag niet gratis reizen. Volgens de NS is Bevrijdingsdag dit jaar namelijk een feestdag. Maar het duurde even voor het treinbedrijf zelf wist hoe het zat.

Volgens DUO, de oude IB-Groep die de OV-studentenkaart uitgeeft, is 5 mei een officiële feestdag. De NS schreef echter op de site dat het geen officiële feestdag is. En daar hebben ze gelijk in. Slechts eens in de vijf jaar geldt Bevrijdingsdag als een officiële feestdag, en 2011 hoort daar niet bij. DUO vindt dan ook dat er gratis gereisd mag worden door mensen met een week-OV. "Maar de NS deelt de boetes uit, dus ik raad studenten aan naar hun informatie te luisteren", aldus een woordvoerder.

Gisteravond meldde de NS op de site dat Bevrijdingsdag tóch een feestdag is. Volgens een woordvoerder berust de eerdere onduidelijkheid op een misverstand. "We hebben een contract met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarin staat dat 5 mei altijd geldt als feestdag voor houders van een OV-studentenkaart."

Studenten met een weekend-OV mogen dus wel gratis reizen vandaag.