Rutte: Dood Bin Laden slag voor Al Qaida

Met de dood van Osama bin Laden is een belangrijke slag toegebracht aan Al Qaida. Dat zei premier Mark Rutte maandagochtend in reactie op de dood van de leider van de terreurorganisatie.

"Het is buitengewoon goed nieuws, maar hiermee is de strijd tegen terreur zeker nog niet voorbij", aldus Rutte. Het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York is zondag in Pakistan gedood. Osama bin Laden heeft een zeemansgraf gekregen.

De premier zegt geen aanwijzingen te hebben dat er nu reden is tot zorg over eventuele aanslagen in Nederland. Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten zeer alert zijn.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vindt het 'symbolisch gezien' een mooie dag, maar de wereld is er volgens hem ondanks de dood van Bin Laden niet veiliger op geworden. "Terrorisme heeft veel gezichten en de meeste kennen we niet."

Zijn collega van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal laat weten dat een grote klap is uitgedeeld aan het terrorisme, maar dat de bestrijding van het terrorisme de hoogste prioriteit houdt.

PVV-leider Geert Wilders spreekt van een 'historische dag'. Ook hij benadrukte dat de strijd tegen de islamterreur doorgaat. D66-leider Alexander Pechtold had het beter gevonden als Bin Laden zich had moeten verantwoorden voor een internationaal gerechtshof.

Fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij vindt het uitschakelen van Bin Laden een belangrijk moment in de strijd tegen terrorisme. ChristenUnie-leider Arie Slob spreekt van een 'gevoelige slag' voor Al Qaida. Hij hoopt dat de Amerikanen en de rest van de wereld beheerst blijven in hun reacties.

Jolande Sap van GroenLinks noemt Bin Ladens dood een groot succes voor de Amerikanen, waarmee het terrorisme een belangrijke slag is toegebracht. "Spijtig dat Bin Laden nooit voor het gerecht komt om verantwoording af te leggen voor zijn daden." CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier stelt dat het natuurlijk niet het einde van het terrorisme is, maar wel een dag voor 'een oprechte zucht van verlichting'.

SP-Kamerlid Harry van Bommel meldt dat met de dood van Osama bin Laden een belangrijk symbool van het terrorisme is weggevallen. "Maar we moeten afwachten wat dit betekent voor de strijd tegen het terrorisme. Er zijn immers vele groepen die verwant zijn aan Al Qaida of onder die naam opereren."

Frans Timmermans van de PvdA hoopt dat de dood van de Al Qaidaleider Amerikanen helpen om de wonden van 9/11 verder te doen helen. "Zijn dood is ook een duidelijk signaal aan andere terroristen: het kan kort duren, het kan lang duren, maar uiteindelijk zul je de dans niet ontspringen."

Maar het is volgens het Kamerlid naïef om te denken dat hiermee een einde komt aan de terreur. Het feit dat Bin Laden kennelijk lange tijd ongestoord en relatief zichtbaar in Pakistan kon verblijven, geeft volgens Timmermans te denken over de oprechtheid van deze 'partner'.