Noodweer VS: Op één na hoogste dodental ooit

Het dodental als gevolg van het zware noodweer in het zuiden van de Verenigde Staten is opgelopen tot 337. Zeker 246 slachtoffers vielen in de staat Alabama.

Het noodweer is het op één na dodelijkste dat de VS ooit trof. Het hoogste dodental dateert uit 1925. Toen kwamen in de staten Missouri, Illinois en Indiana 747 mensen om.

De zuidelijke staten werden woensdag geteisterd door zware stormen, onweer, tornado's en overvloedige regenval. Duizenden mensen zijn gewond geraakt, alleen al bijna duizend in Tuscaloosa, en zeker één miljoen huishoudens en bedrijven hebben geen stroom. De schade is enorm.

President Barack Obama, die het rampgebied vrijdag bezocht, zei dat hij 'nog nooit een dergelijke verwoesting' had gezien. "Als we worden geconfronteerd met de ongelooflijke kracht van de natuur, dan worden we eraan herinnerd dat we alleen elkaar hebben", aldus de president.

Ook in Mississippi, Tennessee, Georgia, Virginia, Louisiana en Kentucky vielen doden.

Vrijdag raakten bewoners, wiens huizen verwoest zijn, nog meer bezittingen kwijt - niet aan de natuur, maar aan andere mensen. In Tuscaloosa en andere steden zijn plunderaars actief die tussen het puin scharrelen om het weinige dat de bewoners nog over hebben te stelen. "De eerste avond stalen ze mijn sieraden, mijn horloges, mijn wapens", zei Shirley Long. "Ze waren hier gisteravond weer bezig." De politie in Tuscaloosa heeft een avondklok ingesteld en wordt ondersteund door troepen van de Nationale Garde.

Niet alleen huizen zijn verwoest, ook politiebureaus, brandweerkazernes en andere gebouwen van hulpdiensten raakten zwaar beschadigd door het noodweer. Twee dagen later is bovendien nog onduidelijk hoeveel mensen dakloos zijn, omdat ook veel communicatiesystemen verwoest zijn.

De federale rampendienst heeft inmiddels hulp gestuurd naar vrijwel alle getroffen gebieden.