Tegoeden 'hulporganisatie Hamas' bevroren

De Nederlandse regering heeft de tegoeden van hulporganisatie IHH-Nederland bevroren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is uit langlopend onderzoek gebleken dat de Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland geld heeft gegeven aan IHH-Duitsland. De Duitse overheid heeft IHH-Duitsland verboden, omdat die de extremistische Palestijnse beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, zou hebben gefinancierd.

Het bevriezen van de tegoeden heeft volgens de woordvoerder niets te maken met een hulpkonvooi richting de Gazastrook. Dinsdag schreef Rosenthal over deze vloot nog aan de Tweede Kamer dat het kabinet Nederlandse organisaties oproept hier niet aan mee te doen. Volgens de minister levert het initiatief 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict'.

De vloot is volgens de woordvoerder een initiatief van IHH-Turkije. "Die heeft voor zover wij nu weten niets te maken met IHH-Nederland."

De organisaties achter de vloot stellen met de actie te beogen de in hun ogen illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.