Geen maximum voor gift aan partijen

Er komt geen maximumbedrag dat de politieke partijen aan giften mogen ontvangen. Dat staat in het wetsvoorstel financiering politieke partijen dat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) woensdag naar de kamer heeft gestuurd. In het conceptvoorstel werd nog wel een maximum genoemd, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen betreurt het dat geen maximum wordt ingevoerd. Heijnen vindt het ook een misser dat de wet niet geldt voor lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen.

VVD'er Joost Taverne en CDA-Kamerlid Ger Koopmans juichen het juist toe dat er geen maximum komt. Koopmans zegt moeite te hebben met de 'sfeer' van het wetsvoorstel. Het zou de indruk wekken dat er iets mis is met schenkingen, terwijl giften juist een positieve blijk van betrokkenheid zouden zijn.

In maart werd al bekend dat Donner in het wetsvoorstel openheid van de financiering van de PVV zou eisen. PVV-leider Geert Wilders sprak toen de vrees uit dat financiers zich terugtrekken als hun identiteit bekend wordt. Giften zijn voor de PVV belangrijk. De partij laat als enige geen leden toe en krijgt daarom geen subsidie.

Bij giften vanaf 1000 euro moeten de naam en woonplaats worden geregistreerd. Vanaf 4500 euro worden die gegevens openbaar. Wat in het conceptvoorstel nog niet stond, is dat de regels ook gelden voor giften in natura.

Ook nieuw is dat partijen hun schulden openbaar moeten maken als die hoger zijn dan 25.000 euro. Partijen die zich niet aan de regels houden kunnen maximaal 25.000 euro boete krijgen.

Submitter:  Bron: Novum