Korpschef met toelage niet in nationale politie

De zeven korpschefs die onterecht toelagen hebben ontvangen, hoeven niet te rekenen op een topfunctie in de nieuwe nationale politie als ze het geld niet terugbetalen. Dat schrijft NRC Handelsblad. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kan ze niet dwingen om de extraatjes terug te betalen, maar vindt weigeraars niet geschikt voor een topfunctie.

Opstelten verzocht de politiebazen vrijwillig afstand te doen van te hoge vergoedingen naast hun gewone salaris. De minister kreeg deze week te horen dat ze daar geen oren naar hebben. Volgens bronnen op zijn ministerie is hij daar zeer ontstemd over. Opstelten zou de korpschefs ongeschikt vinden vanwege een gebrek aan bestuurlijke en maatschappelijke sensitiviteit.

De nationale politie komt in de plaats van de huidige 26 korpsen. Vooralsnog is alleen bekend wie de nieuwe korpschef van de nationale politie wordt. Dat wordt oud-AIVD-topman Gerard Bouwman. Onder hem komen tien regiochefs. De weigerachtige korpschefs komen voor die functies niet in aanmerking.


Korpschef met toelage niet in nationale politie (Foto: Novum)