Duizenden Egyptenaren de straat op

Duizenden Egyptenaren hebben zich vrijdag verzameld op het Tahrirplein in Caïro om te eisen dat de voormalige president Hosni Mubarak en leden van zijn afgezette regering worden berecht. Ze worden beschuldigd van corruptie, verkiezingsfraude en mishandeling van dissidenten. Mubarak werd op 11 februari afgezet na bijna drie decennia aan de macht te zijn geweest.

Hervormingsgezinde Egyptenaren vinden dat de militaire overgangsregering niet snel genoeg handelt. "Degenen die demonstranten doodden, degenen die het geld stalen, degenen die bedrogen bij de verkiezingen - ze zijn er allemaal nog; niemand is nog berecht en het leger neemt maar langzaam beslissingen", zegt de 45-jarige Mama Noura, deelneemster aan de betoging.

Egyptische aanklagers willen de hoge figuren van het voormalige regime berechten, onder wie zakenlieden en politici. Tegen een aantal oud-bewindslieden lopen al processen. Drie hoge medewerkers van Mubarak hebben donderdag een reisverbod opgelegd gekregen. Ze worden verdacht van corruptie. Mubarak en zijn familie staan onder huisarrest en hun tegoeden in het buitenland zijn bevroren. Er zijn echter nog geen aanklachten tegen de oud-president ingediend.

De betogers maken zich zorgen en gaven het protest daarom de naam 'De vrijdag om de revolutie te redden'. "Onze revolutie is nog niet afgelopen. We zijn bang dat ze haar weer van ons afpakken", zegt Ula Dabous, die bij de demonstratie aanwezig was. "Dat is onze grootste angst."

De militaire heersers zeggen de macht over te zullen dragen aan een burgerregering. In september worden parlementsverkiezingen gehouden en één of twee maanden later presidentsverkiezingen. Sommige Egyptenaren vrezen echter dat er voor nieuwe politieke partijen niet genoeg tijd is om zich goed voor te bereiden op verkiezingen.