'Ontwikkelingshulp Egypte geschrapt'

Egypte wordt geschrapt van de lijst van landen die ontwikkelingshulp krijgen van Nederland. Dat blijkt uit een nog geheime lijst van Buitenlandse Zaken die in het bezit is van Trouw. De ministerraad buigt zich volgende week over de herziening van het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Behalve Egypte worden ook Bolivia, Burkina Faso, Congo, Georgië, Guatemala, Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Suriname, Tanzania en Zambia geschrapt. Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika krijgen een overgangsregeling aangeboden.

In het regeerakkoord is afgesproken om het ontwikkelingsbeleid te herzien. Hierbij wordt onder meer het aantal landen dat hulp krijgt teruggedrongen. Vorige maand drongen de oppositiepartijen in de Kamer er bij minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) nadrukkelijk op aan om de hulp aan Egypte, waar president Hosni Mubarak net was opgestapt, niet te laten sneuvelen. De bewindsman liet toen weten dat hij dit niet kon beloven, maar voegde daaraan toe 'het signaal van de Kamer te hebben verstaan'.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het onbegrijpelijk dat de hulp aan Egypte wordt stopgezet. "Decennialang steun je een land dat geleid wordt door een dictator, en nu de Egyptenaren hebben gekozen voor democratie laat je ze vallen." Hij vindt het een grote teleurstelling, 'zowel voor de Tweede Kamer als voor Egypte'.


Ontwikkelingshulp Egypte geschrapt (Foto: Novum)