Premier Egypte wil eisen betogers inwilligen

De nieuwe premier van Egypte Essam Sharaf heeft duizenden demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro vrijdag beloofd dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om hun eisen in te willigen. Hij riep op zijn beurt de bevolking op haar aandacht te verschuiven naar de wederopbouw van het land.

Sharaf, voorheen minister van Vervoer, werd donderdag aangewezen als opvolger van Ahmed Shafiq. Shafiq werd premier nadat op 25 januari massale protesten tegen toenmalig president Hosni Mubarak waren uitgebroken. Mubarak trad op 11 februari af, maar Shafiq bleef aan als leider van een voorlopige regering. De regering van Sharaf zal de honneurs waarnemen tot er parlementsverkiezingen zijn gehouden.

Het optreden van Sharaf op het plein vrijdag - hij werd op de schouders van demonstranten naar en van het podium gedragen - toont opnieuw de macht van de jongerenbewegingen, die met hun protesten het aftreden van Mubarak bewerkstelligden. "Ik ben hier omdat jullie me legitimiteit hebben gegeven", zei Sharaf. "Ik bid tot Allah dat ik een Egypte zal zien waar buiten de gevangenis meningen kunnen worden gegeven en waar veiligheidsdiensten in dienst staan van het land."

Naast het aftreden van Shafiq behelzen de eisen van de betogers dat de Nationale Democratische Partij van Mubarak wordt ontbonden, evenals het gehate staatsveiligheidsbureau, dat beticht wordt van grove mensenrechtenschendingen gedurende het regime van Mubarak. Andere eisen zijn onder meer de vervolging van ordetroepen die verantwoordelijk zijn voor de dood van demonstranten en de vrijlating van politieke gevangenen.

De Egyptische bevolking mag zich op 19 maart in een referendum uitspreken over wijzigingen in de grondwet die de weg vrij moeten maken voor meer democratie in het Noord-Afrikaanse land.