PVV wil taaltoets voor thuisonderwijs

De PVV wil dat er een taaltoets komt voor ouders die hun kinderen thuis onderwijs geven. Pas als is vastgesteld dat zij vlekkeloos Nederlands spreken mogen zij hun kinderen van school halen.

Zo'n driehonderd kinderen krijgen thuis onderwijs. Dit is toegestaan als ouders hun kinderen vanuit een bepaalde levensbeschouwing willen scholen en er geen geschikte school in de buurt is.

PVV-Kamerlid Harm Beertema wil deze verworvenheid behouden, maar vindt wel dat de kwaliteit van het thuisonderwijs niet in het geding mag zijn. Een taaltoets voor ouders zou moeten voorkomen dat kinderen een taalachterstand oplopen.

Aanleiding voor het pleidooi van Beertema is de aanstaande sluiting van het Islamitisch College Amsterdam. De ouders van zo'n honderd leerlingen willen hun kinderen thuisonderwijs gaan geven.

De VVD staat niet negatief tegenover het voorstel van de PVV. De Tweede Kamer spreekt donderdagmiddag over thuisonderwijs met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA).