CIA is actief in Libië

De CIA heeft teams agenten naar Libië gestuurd. De CIA-agenten hebben ook al actie ondernomen. Zo hebben zij geholpen een van de twee piloten van een gecrasht Amerikaans gevechtstoestel in veiligheid te brengen. Het Witte Huis heeft laten weten 'alle vormen van hulp' aan de opstandelingen in Libië te overwegen.

Nu de opstandelingen in Libië in hun opmars in westelijke richting zijn gestuit op zeer veel weerstand van aan kolonel Moammar Gadhafi getrouwe troepen en zij zich zelfs weer uit veroverd gebied hebben moeten terugtrekken, lijkt Washington steeds meer bereid tot een beslissende interventie. Zo wordt sterk overwogen om de opstandelingen van wapens te voorzien.

Volgens de New York Times zijn de CIA-agenten in Libië samen met Britse geheim agenten doende informatie te vergaren om doelgerichter luchtaanvallen uit te voeren. Zij brengen in kaart waar zich voor de troepen van Gadhafi strategisch belangrijke zaken als bijvoorbeeld munitiedepots bevinden. Ook staan zij in contact met leiders van de opstand.

President Barack Obama heeft gezegd dat hij geen grondtroepen naar Libië zal sturen.