CIA bewapent Libische rebellen mogelijk al
De CIA is al enkele weken in Libië actief, en heeft toestemming om opstandelingen te bewapenen. Dat zou president Obama onlangs hebben geautoriseerd met een geheim decreet. Momenteel woedt er een felle discussie over de legaliteit en wenselijkheid van wapenleveranties aan de rebellen.
Volgens bronnen van de New York Times heeft de Amerikaanse inlichtingendienst verder tot taak om inlichtingen te vergaren ten behoeve van luchtaanvallen, en contact te leggen met strijders om de verschillende groeperingen en hun leiders in kaart te brengen. De bronnen, anonieme regeringsfunctionarissen, benadrukken evenwel dat de geheim agenten de acties van de rebellen geenszins coördineren.
Het Witte Huis en de CIA willen geen commentaar op de berichten leveren. De Amerikaanse regering heeft tot dusver enkel gezegd dat wapenleveranties niet uitgesloten worden, en dat de effecten die dat kan hebben nog worden bestudeerd. De NAVO is verdeeld over het bewapenen van de strijders, en met name Rusland en China zijn fel tegen. Enerzijds wordt aangevoerd dat een wapenembargo uit 1973 tegen Libië het verbiedt, maar anderzijds wordt betoogd dat de recente VN-resolutie alles toelaat om de bevolking te beschermen, behalve grondtroepen.
De inzet daarvan wil Obama te allen tijde vermijden. Volgens sommige analisten zijn wapenleveranties - met name van antitankwapens en raketgranaten - het enige alternatief om de patstelling tussen de troepen van Gadhafi en de opstandelingen te doorbreken. De Britse regering, die volgens de New York Times ook geheim agenten ter plaatse heeft, vindt niet dat het embargo uit 1973 wapenleveranties per definitie verbiedt, maar waarschuwt wel voor onvoorziene gevolgen. Zo wordt er verwezen naar de Afghaanse rebellen die door het Westen werden bewapend om tegen de Sovjet-Unie te vechten. Later kwamen die wapens in handen van strijders die daar nu slag leveren met NAVO-militairen.
Frappant genoeg vindt ook Rusland leveranties om soortgelijke redenen gevaarlijk. Het grootste land uit de voormalige Sovjet-Unie zegt dat zich onder de Libische opstandelingen ook strijders van Al Qaida bevinden.