VS willen dat Mubarak voorlopig aanblijft

De Verenigde Staten willen een 'ordelijke overgang' in Egypte bevorderen. De regering in Washington is niet uit op een zeer spoedig vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak. Diens aanblijven, in een minder machtige positie, kan zelfs een bijdrage vormen voor de voltooiing van dit overgangsproces. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton maandag te kennen gegeven.

De VS weigeren te voorspellen wanneer hun oude bondgenoot Mubarak zijn biezen pakt. "Alleen hij weet wat hij gaat doen", zei president Barack Obama zondag. "De VS kunnen hem niets opleggen, maar wat we wel kunnen is zeggen dat de tijd gekomen is om zelfs iets te doen voor je land. Mubarak heeft al besloten zich niet herkiesbaar te stellen."

Als Mubarak vertrekt, moeten volgens de Egyptische grondwet binnen zestig dagen verkiezingen worden gehouden, zei Clinton. Dat zou ten nadele zijn van het doorvoeren van democratische hervormingen. Clintons uitspraken hebben in de Arabische wereld het idee versterkt dat Washington de demonstranten in Egypte de rug toekeert.


(Foto: Novum)