Egypte: Protesten gaan door

De protesten in Egypte gaan ook op vrijdag gewoon door. De anti-Mubarak demonstranten hadden aangekondigd dat 4 februari Departure-Day (D-Day) zou zijn voor de president. Echter werd door het geweld van de afgelopen dagen gevreesd voor een lagere opkomst. Het blijkt echter dat de opkomst bijna gelijk is aan die van afgelopen dinsdag bij de 'million man march'.

Ook vrouwen en kinderen worden door de diverse verslaggevers van o.a. Al Jazeera weer gesignaleerd op het Tahrir plein. Deze waren de afgelopen paar dagen afwezig, door het geweld.

In tegenstelling tot de verwachtingen, is de nacht van donderdag op vrijdag relatief rustig verlopen. Ondanks dit, waren er wel diverse vechtpartijen tussen de verschillende groeperingen. Het leger heeft de pro-Mubarak groep verder en verder van het Tahrir plein weggedreven.

Naast het beschermen van de demonstranten op het plein, heeft het leger het plein zelf nagenoeg afgesloten met barricades. Deze zouden onder andere bestaan uit prikkeldraad.

Met de aankondiging van D-Day, kwam ook de belofte om te marcheren naar het presidentiële paleis na het vrijdagmiddag gebed. Dat gebed heeft inmiddels plaatsgevonden. De leidende imam heeft het volgende gebed er meteen achteraan gedaan, zodat er meer tijd is om te demonstreren. De preek benadrukte wederom de eenheid van de mensen op het plein, zonder enige ideologie of godsdienst. 'Christenen, atheïsten en moslims staan vandaag hand in hand', was de boodschap.

Of de menigte in Caïro nog naar het paleis gaat trekken, is momenteel nog onduidelijk. Het plein is voor hen het symbool van de demonstratie geworden en ze willen de controle niet verliezen. In het laatste uur wordt er in diverse media echter meer en meer melding gemaakt van de intentie om toch richting het paleis te trekken.

Update 13.30 uur
De flamboyante Italiaanse leider Berlusconi heeft zich ook gevoegd in het rijtje van wereldleiders met een mening over Egypte. Waar de meeste leiders zich diplomatiek uitten en voorzichtig hun woorden kiezen, spreekt Berlusconi zoals we van hem gewend zijn. "Ik hoop dat er continuïteit van bestuur zal zijn", zei hij. "Ik hoop dat er in Egypte een overgang naar een meer democratisch systeem kan zijn zonder een breuk met president Hosni Mubarak die in het Westen en vooral in de Verenigde Staten wordt beschouwd als de wijste man."

Update 14.28 uur
Diverse verslaggevers van Al Jazeera melden dat de pro-Mubarak supporters zich aan het verzamelen zijn nabij het Egyptisch Nationaal Museum. Het leger reageert momenteel vooralsnog niet of nauwelijks. Er zijn verschillende botsingen geweest tussen de twee kampen. Deze botsingen bestaan voornamelijk uit het gooien van stenen.

Update 15.07 uur
Eén van de verslaggeefsters van Al Jazeera in Alexandrië beweert dat er 5 miljoen mensen aan het demonstreren zijn tegen Mubarak. In hoeverre deze schatting betrouwbaar is, valt niet te zeggen aangezien er zo goed als geen beelden uit die stad komen.

De schattingen over de aantallen op het Tahrir plein lopen sterk uiteen, maar men is het er wel over eens dat de opkomst dicht bij, of zelfs hoger, ligt dan afgelopen dinsdag.


Egyptische MacGyvers maken het opladen van mobiele telefoons via lantaarnpalen op Tahrir plein mogelijk © Samir Eshra