Egypte: Dag van de martelaren

Zondag zijn zoals de afgelopen twee weken weer tienduizenden demonstranten aanwezig op het Tahrir-plein (Bevrijdingsplein) om het aftreden van president Hosni Mubarak te eisen. Mubarak is niet weg, maar met de dag komen er nieuwe consessies bij.

De demonstraties van zondag staan in het teken van herdenking van de minimaal honderd doden die gevallen zijn tijdens de protesten en wordt de dag van de martelaren genoemd. Het aantal van minimaal honderd doden wordt genoemd door Al Jazeera, de staatstelevisie spreekt van tussen de tien en twintig doden.

Nadat Mubarak zijn regering heeft ontslagen en vervangen en beloofd heeft om zich in september niet herverkiesbaar te stellen, is zaterdag ook een groot deel van de top van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van Mubarak opgestapt. Onder de opgestapten is ook de zoon van de president, Gamal Mubarak. De top van de partij is vervangen door andere vooraanstaande NDP-leden.

Terwijl de protesten doorgaan, vindt momenteel de echte actie plaats achter de schermen. Zo heeft de grootste oppositiepartij, de Moslim Broederschap (MB), aangekondigd vanaf zondag weer in gesprek te gaan met de vicepresident Omar Suleiman. De Verenigde Staten eisen een overgangsregering die 'nu moet komen'.

Ondertussen is de sfeer op het Bevrijdingsplein bijna feestelijk te noemen. Er heeft een trouwerij plaatsgevonden en de organisatie op het plein wordt steeds beter. Een lantaarnpaal om mobiele telefoons op te laden, een klein veldhospitaal, een veilig punt waar journalisten beschermd worden et cetera. Nadat christelijke kopten moslims tijdens het gebed beschermden, hebben de moslims op hun beurt zondagochtend de christenen beschermd tijdens hun zondagsdienst.

In Egypte zijn verder weer mensen aan het werk gegaan en zijn ook de banken enkele uren open.

Update 16.50 uur
Op het Bevrijdingsplein zelf gaan de protesten gewoon door en is de sfeer nog steeds opgewekt te noemen. Buiten het plein is de sfeer minder positief. Er zijn nog steeds berichten dat aanhangers van Mubarak in het centrum van Caïro mensen lastigvallen en beroven van voorraden.

Het leger heeft zondagmiddag Ayman Mohyeldin, een verslaggever van Al Jazeera, gearresteerd. Eerder beloofde vicepresident Sulimani dat er geen journalisten meer zouden worden opgepakt en dat de reltrappers gestraft zullen worden. 

De Moslim Broederschap heeft verklaard bij hun eis te blijven dat Mubarak af moet treden. De demonstranten op hun beurt hebben verklaard dat de 'Raad van wijze mannen' en de Moslim Broederschap beide niet voor de demonstranten kunnen spreken.

Update 17.40 uur
De eerste minister Ahmed Shafiq, een week geleden nieuw aangesteld door Mubarak, heeft in een telefonisch interview met CNN aangegeven na het interview te gaan checken of Mohyeldin inderdaad is opgepakt. Wat hij vervolgens met die informatie van plan is te doen is nog niet bekend. Ook heeft hij aangegeven dat Mubarak niet eerder dan september af zal treden.

Update 22.02 uur
Ayman Mohyeldin is onder binnen- en buitenlandse druk weer vrijgelaten. Waarom hij is opgepakt is nog niet duidelijk geworden.

Omar Suleiman, de vicepresident, heeft verklaard niet te kunnen of willen beslissen of Mubarak op moet stappen. Dat zou de president alleen zelf kunnen volgens Sulimani. De vicepresident geeft verder aan in te staan voor de beloftes van Mubarak. Met de beloftes verwijst hij naar de al eerder in dit bericht benoemde concessies. De demonstranten op Tahrir-plein hebben al eerder aangegeven niet tevreden te zijn met deze concessies en zetten hun protesten dus door.