Protesten Egypte: Deadline leger

Een korte samenvatting van de gebeurtenissen tot nu toe
De protesten in Egypte hebben tot nu toe 150 bevestigde doden en ongeveer 4000 gewonden geëist. De avondklok, die om 14.00 uur Nederlandse tijd is ingegaan, is geldig voor heel Egypte. Ondanks het ingaan van de avondklok zijn er nog vele duizenden mensen op het Tahrir plein aanwezig.

Mubarak heeft een 'nieuwe' regering aangesteld met slechts minimale wijzigingen ten opzichte van de vorige. Het aanstellen van een Vice-Premier en een nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken hebben geen enkel effect gehad op de acties.

Op het vliegveld van Caïro zijn duizenden reizigers gestrand. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft afgelopen zondag een negatief reisadvies afgegeven voor het Afrikaanse land. Diverse reisorganisaties en multinationals zijn bezig mensen te evacueren.

Momenteel is het leger ingezet om blokkades rond het Tahrir plein op te werpen. De reden hiervoor is nog niet officieel gegeven. De twee mogelijke verklaringen zijn het blokkeren van de demonstratie die voor dinsdag 1 februari gepland staat en het veilig doen verlopen van diezelfde demonstratie. Tot op heden heeft het leger vooral zorg gedragen voor de veiligheid van de demonstranten. Onder andere door het bevel om met scherp te schieten te negeren.

De overheid heeft het treinverkeer door het hele land stilgelegd. Hoogstwaarschijnlijk om te voorkomen dat nog meer mensen zich morgen op het Tahrir plein zullen zijn.

In een poging om de media te controleren heeft de regering internet zo goed als afgesloten. Ook het mobiele telefoonverkeer ondervindt ernstige hinder op last van de overheid. Een aantal journalisten van Al Jazeera waren korte tijd in hechtenis genomen door de politie. Hoewel ze vrijgelaten zijn, is hun opnameapparatuur in beslag genomen.

Samenvatting gebeurtenissen in Alexandrië
Doordat het nieuws zich voornamelijk concentreert rond de gebeurtenissen in Caïro, zijn de berichten uit andere delen van Egypte achtergebleven. FOK!ker rakotto heeft de volgende samenvatting geschreven:

"Dankzij Al Jazeera kunnen wij meer updates geven over de tweede stad van Egypte, namelijk Alexandrië.

Gisteren werd er weer massaal gedemonstreerd in Alexandrië. Er waren meer dan 500.000 mensen op de been na het middag gebed. (Dat gebeurde vandaag alweer) Mensen hielden een dienst voor de slachtoffers die een dag eerder zijn gevallen door schoten die gelost waren door de politie. Nadat de mensen massaal gingen protesteren, heeft aanwezigen ook de straten beschermd en o.a. het gemeentehuis verbrand.

Men moest een dag de buurten verdedigen tegen criminelen (Waaronder undercover politie in burger) die chaos veroorzaakten door heel Egypte. Er zijn tientallen politie ambtenaren gearresteerd door burgers. De gearresteerde politie werd uiteindelijk overhandigd aan het leger die massaal aanwezig is in Alexandrië.

Men wou graag dat Al Jazeera het ziekenhuis van binnen zou filmen. Reden daarvoor is dat er veel lichamen binnen lagen die op een gruwelijke wijze doodgeschoten waren door de politie en de geheime dienst.

Een Egyptische man zei dat zijn zoon in een winkel was toen hij vermoord werd door een geheime agent. Hij overleed direct aan een schotwond in zijn hoofd. Een andere man zei dat hij een zoon heeft verloren, maar dat hij er nog twee heeft en dat die niet meer op zullen geven totdat de President Mubarak berecht wordt.

Veel mensen eisen het vertrek van Mubarak, maar niet naar het buitenland. Ze eisen dat hij zijn positie als president verlaat en dat hij berecht wordt. De meeste mensen zijn het er nu over eens dat hij de doodstraf moet krijgen omdat al die mensen zijn overleden.

In andere steden gebeurt nog steeds hetzelfde. In Mansoura, waar het inwonersaantal 500.000 is, lopen er nu 100.000 mensen mee in de protesten.

Er is ook nog steeds geen internet verbinding in het land en men geeft nu persoonlijk aan elkaar door dat er morgen hevige protesten plaats zullen vinden en dat zij een miljoen willen bereiken."

Nieuwe ontwikkelingen
Diverse bronnen vermelden dat de demonstranten het leger een ultimatum hebben gegeven. Naast de geplande 'Million Man March' van dinsdag, is het plan opgevat om vrijdag 4 februari naar het presidentiële paleis te trekken.

Het leger heeft tot donderdagavond de tijd gekregen om hun loyaliteit kenbaar te maken. In een verklaring laten de demonstranten het volgende weten; "Wij, de mensen en jeugd van Egypte, eisen dat onze broeders van het leger duidelijk aangeven waar ze staan door zich ofwel te voegen bij de miljoenen Egyptenaren op de straat, ofwel zich te voegen bij het regime dat onze mensen heeft vermoord, geterroriseerd en bestolen."

Update 21.21 uur
Het leger heeft nu via haar woordvoerder laten weten dat er geen geweld gebruikt zal worden tegen de demonstranten. De bouw van de barricades gaat wel onverstoord door. Ondertussen zijn de plannen om vrijdag naar het presidentieel paleis te trekken gewijzigd. Volgens de laatste berichten zullen de demonstranten dinsdag om negen uur (lokale tijd) verzamelen, om vervolgens naar het paleis te trekken.