El-Baradei: VS verliezen geloofwaardigheid

Mohammed el-Baradei, de leider van de Egyptische oppositie, heeft ongekend hard uitgehaald naar de Verenigde Staten. De geloofwaardigheid van de Amerikaanse regering wordt met de dag kleiner als Washington praat over democratie in Egypte maar ondertussen president Hosni Mubarak steunt, zei ElBaradei zondag.

"Aan de ene kant praten jullie over democratie, de rechtsstaat en mensenrechten, maar anderzijds verlenen jullie nog steeds steun aan een dictator die zijn volk blijft onderdrukken", zei El-Baradei, in het verleden hoofd van VN-atoomwaakhond IAEA, tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De opmerkingen van El-Baradei komen kort na een interview met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Die sprak in hele algemene bewoordingen over de toestand in Egypte. Ze pleitte voor hervormingen, maar uitte geen openlijke kritiek op Mubarak, een belangrijke bondgenoot van Washington.

Update 17.11 uur
El-Baradei is momenteel onderweg naar het Tahrir plein om daar een toespraak te gaan houden voor de menigte. Volgens berichten van Al Jazeera, blijft het aantal mensen op het plein groeien. Volgens het Moslim Broederschap heeft el-Baradei 'toestemming' om te onderhandelingen te voeren om een nieuwe regering op te zetten in Egypte.

Update 17.30 uur
El-Baradei is gearriveerd op het Tahrir plein. Hij werd onder luid gejuich ontvangen. Verwacht wordt dat hij een speech zal houden die samen met alle oppositiepartijen geschreven is. Hierin zal hij een hand uitreiken naar de militairen, om zodoende Mubarak ten val te brengen.

Update 18.20 uur
Caïro: geen aantasting van de prioriteiten van de buitenlandse politiek

De minister van buitenlandse zaken geeft aan dat de huidige omstandigheden de buitenlandse politiek van Egypte niet zal aantasten. Op de Egyptische tv heeft een woordvoerder van het ministerie aangegeven dat Egypte in staat is zijn koers voort te zetten ondanks het rumoer.

Hij voegt eraan toe dat nu de echte vrienden van Egypte duidelijk worden, zij zullen er voor zorgen dat het Egyptische volk veilig blijft.

Met dank aan abdalfawaz voor de vertaling van het ambtsbericht.

ElBaradei: VS verliezen geloofwaardigheid
ElBaradei: VS verliezen geloofwaardigheid (Foto: ANP)