Zeker half miljoen computers deel 'botnet'

Van de computers in Nederland waren er tussen januari 2009 en de zomer van vorig jaar tussen de 450.000 en 900.000 besmet en onderdeel van zogeheten botnets. Het aantal computervirusbesmettingen per internetgebruiker is in Nederland gemiddeld ten opzichte van vergelijkbare landen.

Dat blijkt uit onderzoek van TU Delft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het onderzoek werpt volgens minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) voor het eerst licht op de omvang van botnets in Nederland.

Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die worden gebruikt om op grote schaal spam te versturen, en in toenemende mate voor identiteitsdiefstal en aanvallen op websites van bedrijven. Vaak weten de gebruikers van de computer niet dat sprake is van een infectie.

Botnets zijn volgens Verhagen het 'Zwitsers zakmes' van internetcriminelen. "Er worden allerlei illegale activiteiten mee uitgevoerd en ze ondermijnen het vertrouwen van mensen in het internet. Dat is gevaarlijk want internet is dé bron van innovatie en een aanjager van nieuwe economische activiteiten."

Onderzoek moet internetproviders en andere bedrijven helpen bij het ontwikkelen van betere methodes en afspraken over het ontdekken en aanpakken van besmette computers. Het onderzoek van TU Delft wijst uit dat Nederlandse aanbieders nog maar met weinig van de besmette klanten in hun netwerk contact opnemen, 10 procent in totaal. Vaak hebben zij nog te weinig informatie om alle besmettingen op te kunnen sporen en succesvol aan te pakken, aldus het ministerie.