Loslippige Britse staatssecretaris onder druk

De Britse staatssecretaris van Economische Zaken Vince Cable stond dinsdag onder grote druk om af te treden, omdat hij undercoververslaggevers van dagblad de Daily Telegraph had verteld mediamagnaat Rupert Murdoch de oorlog te hebben verklaard.

Murdoch bezit verschillende Britse kranten en heeft 40 procent van de aandelen van tv-zender BSkyB in handen. De plannen van Murdoch om ook de overige aandelen van de zender op te kopen stuiten op veel weerstand bij tegenstanders, die vrezen dat de mediamagnaat zo te veel invloed krijgt.

De opmerkingen van Cable, vastgelegd op band, werden niet door de Daily Telegraph gepubliceerd -de krant plaatste andere opmerkingen van de staatssecretaris- maar door de BBC. Cable zegt in de opname dat Murdoch 'probeert BSkyB over te nemen'. "Hij heeft een minderheidsbelang en wil de meerderheid -en een meerderheidsbelang geeft hem grote invloed. Ik heb dit tegengehouden met de macht die ik heb."

News Corp., het bedrijf van Murdoch, zei 'geschokt en ontzet' te zijn en zei dat de opmerkingen van Cable de 'vraag opwerpen over een eerlijk proces'.

Cable bood eerder al zijn excuses aan voor de opmerking dat hij de regering ten val kan brengen en de bewering dat de hervorming van de openbare sector uit de hand kan lopen.

Cable zit namens de Liberaal Democraten in de coalitieregering, die verder bestaat uit de Conservatieven van premier David Cameron.