Atoomoverleg met Iran begonnen

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zijn maandag in Genève met Iran om de tafel gaan zitten om te praten over het Iraanse atoomprogramma. De verwachtingen van het overleg zijn niet erg hoog gespannen, want er is onenigheid over wat er precies besproken moet worden. Ook zijn er spanningen over de moord op een van de prominentste kerngeleerden in Iran.

De besprekingen zijn de eerste sinds ruim een jaar. Ze zijn bedoeld om de zorg over de Iraanse nucleaire agenda weg te nemen. Teheran zegt niet uit te zijn op kernwapens, maar breidt wel zijn mogelijkheden uit om die te vervaardigen. Israël noch de Verenigde Staten willen een militaire aanval uitsluiten, als Teheran de eisen van de Veiligheidsraad om belangrijke nucleaire programma's te stoppen naast zich neer blijft leggen.

Het overleg wordt gevoerd tussen de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton. Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zitten aan bij de besprekingen.

"Verwacht er niet te veel van", zei een vertegenwoordiger van een van de deelnemende landen voorafgaand aan het overleg.

Het langetermijndoel van de zes is Iran te bewegen te stoppen met het verrijken van uranium. Verrijkt uranium wordt gebruikt als brandstof voor kerncentrales, maar hoogverrijkt uranium kan gebruikt worden voor kernwapens. Met de bekendmaking zondag door Iran dat het voor het eerst zelf ontgonnen ruwe uranium naar een verrijkingsinstallatie heeft gebracht, en dus zelfvoorzienend is in het hele verrijkingsproces, leek Teheran aan te geven geen concessies te zullen doen.


Overleg over Iraans atoomprogramma begonnen (Foto: Novum)