Spanje kondigt alarmtoestand af

De Spaanse regering heeft in verband met de crisis in het Spaanse luchtverkeer een alarmtoestand afgekondigd. Dat betekent dat Spaanse luchtverkeersleiders verplicht worden weer aan het werk te gaan op straffe van gerechtelijke vervolging. Dat heeft de Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba gezegd.

De Spaanse regering hield zaterdag spoedberaad over de crisis. Luchtverkeersleiders in het land meldden zich vrijdag massaal ziek. Zij zijn verwikkeld in een langdurig arbeidsconflict over hun arbeidsvoorwaarden. Na het afkondigen van de alarmtoestand zijn in Barcelona zo'n tien tot vijftien luchtverkeersleiders weer aan het werk gegaan. Datzelfde gebeurde in Madrid.

Honderdduizenden reizigers zijn getroffen door de situatie. Door de actie moesten acht luchthavens, waaronder Barajas, de internationale luchthaven van Madrid, de deuren sluiten. Luchtvaartmaatschappij Iberia heeft al haar vluchten in Spanje tot en met zondagmiddag geannuleerd. Ook veel vluchten vanaf Schiphol naar Spanje zijn geannuleerd. Inmiddels zou van de Canarische Eilanden weer een vliegtuig zijn vertrokken.

De luchtverkeersleiders protesteren tegen maatregelen van de Spaanse regering om luchthavens deels te privatiseren. De regering wil onder meer het bestuur over de luchthavens van Madrid en Barcelona afstoten. Daarnaast zijn de luchtverkeersleiders het oneens over eventuele nieuwe berekeningen van werktijden. De regering wil bovendien de salarissen verlagen van gemiddeld 350 duizend euro per jaar nu naar tweehonderdduizend euro.

Het leger heeft de controle over het Spaanse luchtruim gekregen. Militairen moeten leidinggeven aan de paar luchtverkeersleiders die wel op hun werk zijn verschenen.


(Foto: Novum)