Hillen: dubbele nationaliteit geen probleem

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vindt het niet bezwaarlijk dat er bij de krijgsmacht militairen met een dubbel paspoort rondlopen. Militairen worden gerekruteerd op geschiktheid en niet op het aantal paspoorten, zei hij maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de begroting van zijn departement.

PVV'er Marcial Hernandez had de bewindsman opgeroepen een eind te maken aan de dubbele nationaliteiten bij defensie, omdat het kan leiden tot een dubbele loyaliteit. Ook verwees Hernandez naar de afspraken in het regeerakkoord dat het kabinet het bezit van twee nationaliteiten zoveel mogelijk wil terugdringen.

Hillen weersprak dat militairen met twee paspoorten mogelijk een dubbele loyaliteit zouden hebben. Wie kiest voor de krijgsmacht zet zich juist met 'hart en ziel' in voor defensie, zei Hillen. Daarnaast neemt het leger 'de samenleving zoals die is' en is een dubbele nationaliteit geen selectiecriterium.

Het terugdringen van het aantal mensen met meerdere paspoorten laat Hillen verder over aan zijn collega van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Defensie gaat geen extra checks inbouwen."