NAVO en Rusland gaan meer samenwerken

De NAVO en Rusland tekenen komend weekeinde op de NAVO-top in Lissabon een reeks overeenkomsten. Het bondgenootschap en Moskou gaan hechter met elkaar samenwerken in Afghanistan. Dat heeft een Amerikaanse regeringsmedewerker maandag gezegd.

Een van de overeenkomsten zorgt ervoor dat de NAVO voorraden vanuit Europa naar Afghanistan kan brengen via Russisch grondgebied. Via deze route kan militair materieel niet alleen naar Afghanistan worden vervoerd -zoals nu het geval is- maar ook weer terug naar Europa.

Het bondgenootschap en Moskou gaan tevens een groot opleidingscentrum voor narcotica-agenten opzetten. Het instituut komt in Rusland en gaat agenten uit Afghanistan en andere Centraal-Aziatische landen opleiden. Moskou heeft herhaaldelijk zijn zorgen geuit over de toename van de drugssmokkel vanuit Afghanistan. Inmiddels zijn al enkele honderden agenten opgeleid in een vergelijkbaar, maar kleiner opleidingscentrum in de buurt van de Russische hoofdstad.

Ook wordt een gezamenlijk fonds in het leven geroepen om de training van Afghaans onderhoudspersoneel te financieren. De technici zijn verantwoordelijk voor het in de lucht houden van de Russische helikopters die in gebruik zijn bij de Afghaanse luchtmacht.

De overeenkomsten die worden gesloten laten zien dat de banden tussen de NAVO en Rusland, voormalige vijanden in de Koude Oorlog, behoorlijk zijn verbeterd. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei dat Rusland de visie van de NAVO deelt, dat 'de tijd is gekomen om ons geen zorgen meer over elkaar te maken, en dat we samen moeten werken'. "Dat gaan we doen", aldus Fogh Rasmussen. Hij voegde daar aan toe dat Rusland en de NAVO gezamenlijk een overzicht gaan maken van de veiligheidsdreigingen in de 21e eeuw, 'omdat we te maken hebben met dezelfde dreigingen'.