'Utrecht wilde kritische scriptie geheim houden'

De gemeente Utrecht heeft een kritische scriptie over het Jongerenloket, dat jongeren begeleidt bij het vinden van een baan, onder embargo laten zetten tot 2050. Dat meldt de VVD van Utrecht op zijn website. De partij heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd.

Nadat de regionale nieuwssite dnu.nl over het geheimhouden van de scriptie van een student van de Universiteit Utrecht had geschreven, kreeg de zaak landelijke bekendheid via Geenstijl.nl, waar ook een link naar de inmiddels uitgelekte scriptie werd geplaatst. RTV Utrecht concludeert uit de scriptie dat criminele jongeren geld opstreken voor stages, terwijl ze nooit hebben gewerkt.

Ook zorgden de jongeren voor een agressieve sfeer op de werkvloer, waardoor jongeren die wel wilden werken, wegbleven. De gemeente laat weten niet te kunnen reageren voordat de vragen van de VVD zijn beantwoord.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de gemeente een publicatie probeert tegen te houden. Op aandringen van burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen liet het huis-aan-huisblad Ons Utrecht vorig jaar de eigen oplage van 120 duizend stuks vernietigen. De burgemeester was woedend over een artikel waarin bestuursrechtdeskundige Twan Tak zei dat de burgemeester een deel van zijn compensatie voor woonkosten ten onrechte heeft ontvangen.

Het AD was destijds ook op de hoogte, maar bracht het nieuws niet omdat het verhaal te zwak zou zijn. Zo was er maar één bron.