'Uitzetting Irakezen van de baan'

De uitzetting van dertig Irakese asielzoekers woensdag gaat niet door. Vluchtelingenwerk Nederland meldt dinsdagavond dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) de uitzetting heeft geblokkeerd. De uitzettingen worden stilgelegd tot het EHRM de risico's bij uitzettingen naar Irak verder heeft onderzocht. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft nog niet gereageerd.

Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, is opgelucht. "We zijn blij dat deze mensen vooralsnog niet worden teruggestuurd naar het gevaarlijke Irak." Onduidelijk is hoeveel tijd het ERHM nodig heeft om in te schatten of Irak veilig genoeg is.

De Tweede Kamer stemde eerder op de dag nog in met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak. De situatie in het land is niet zo onveilig dat zij niet kunnen worden teruggestuurd, liet minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) in een brief aan de Kamer weten. Volgens Leers is er geen sprake van een 'dusdanig extreme situatie van algemeen geweld dat elke uitzetting' in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is daarom verantwoord, stelt Leers.

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) diende een motie in om de dertig uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet uit te zetten, maar kreeg daarvoor geen meerderheid bijeen. Deze motie werd verworpen met 73 tegen 70 stemmen.