VN: Nederland stop Irakezen terug te sturen

Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR vindt dat Nederland voorlopig geen Irakezen moet terugsturen. De situatie is er momenteel nog te onveilig. Dat heeft de afgevaardigde van de UNHCR voor Irak Daniel Endres woensdag gezegd tegen de NOS.

Endres was woensdag in Den Haag. Volgens hem vinden ongeveer duizend incidenten per maand plaats in Irak. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om raketaanvallen en bomaanslagen, die vooral in het midden van het land plaatsvinden. "Elke Irakees wordt er op een bepaalde manier wel door geraakt."

Nederland is een van de landen die Irakezen wel uitzet. Dit jaar zou Nederland inmiddels al zo'n honderd Irakezen hebben teruggestuurd. Endres stelt niet te kunnen instaan voor de veiligheid van mensen die terugkeren. "We hebben alle regeringen gevraagd voorlopig geen Irakezen terug te sturen."

Eerder gaf Vluchtelingenwerk Nederland al aan dat Nederland voorlopig geen Irakezen moet terugsturen. "Sinds de verkiezingen in maart in Irak is de situatie alleen maar verslechterd. Er vallen veel doden en gewonden, waaronder ook veel burgerslachtoffers. Doordat er nog geen nieuwe regering is gevormd, blijft de situatie onvoorspelbaar", stelde de organisatie eerder.

Met hun aanslagen zouden de opstandelingen verdeeldheid willen zaaien en gebruik willen maken van de politieke instabiliteit. Irak heeft sinds de verkiezingen in maart nog steeds geen nieuwe regering.

De nieuwe minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zou vooralsnog niet van plan zijn het Nederlandse beleid aan te passen. Mochten Nederlandse diplomaten de beweringen van Endres echter bevestigen, dan wordt het beleid heroverwogen.