Verdachte versturen bompakketten opgepakt

De autoriteiten in Jemen hebben zaterdag een vrouw opgepakt die zou hebben geprobeerd vanuit Jemen via de post twee bommen te sturen naar synagoges in Chicago. Volgens de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh kon de vrouw worden opgespoord met informatie van de Verenigde Staten en Verenigde Arabische Emiraten.

De vrouw zit vast, terwijl de zoektocht naar meer verdachten voortduurt. De Amerikaanse en Jemenitische autoriteiten openden zaterdag de jacht op de terroristen die achter de bompakketten zouden zitten. De andere verdachten zouden banden hebben met de Jemenitische tak van Al-Qaida.

De explosieven werden vrijdag ontdekt nadat enkele dagen eerder de inlichtingendienst van Saudi-Arabië informatie doorkreeg die gerelateerd was aan Jemen en deze doorspeelde aan de Verenigde Staten. In een vrachtvliegtuig in Dubai en Groot-Brittannië werden vervolgens explosieven aangetroffen in pakketten met als eindbestemming de VS.

Volgens de politie van Dubai ging het om PETN, oftewel pentriet, een zeer krachtig explosief. Het witte poeder was verstopt in een inktpatroon voor printers. Het inktpatroon was verbonden met een chip van een mobiele telefoon, waarmee de bom op afstand tot ontploffing kon worden gebracht. Bovendien werd loodazide aangetroffen, een extreem explosief materiaal dat vaak gebruikt wordt als ontsteking van een bom. In Groot-Brittannië ging het om een vergelijkbare bom.