Gemeente Edam-Volendam stuurt gezinnen drugstest

De gemeente Edam-Volendam heeft gezinnen met een kind van 15 tot en met 19 jaar een drugstest gestuurd. De gemeente hoopt dat met de kermis voor de deur de test een preventieve werking heeft op eventueel drugsgebruik van de kinderen. Edam-Volendam kent al jarenlang vrij veel kinderen die drugs gebruiken.

De speekseltesten die zes soorten drugs kunnen opsporen, zijn woensdag vergezeld van een brief met onder meer doorverwijzingen per post bezorgd. Elk gezin met minstens een kind tussen 15 en 19 jaar oud heeft een test gekregen. "Het zal in de huizen hier genoeg discussies opleveren, maar we verplichten niemand ergens toe", zegt wethouder Gina Kroon-Sombroek.

De wethouder stelt dat het college van burgemeester en wethouders het gevoel heeft dat veel ouders steun nodig hebben. "De vermoedens zijn er soms richting hun kinderen, de twijfels slaan toe, maar er is tevens een hoge drempel om een test te halen. Als men ergens naar binnenloopt, heeft men wellicht het gevoel dat men aangekeken wordt als `gebruikt jouw kind drugs?' Nu wordt het hen aangereikt en de kinderen weten dat de test in het keukenkastje ligt."

De wethouder zegt terdege te beseffen dat het college van Edam-Volendam het hoofd boven het maaiveld uitsteekt. "Het drugsprobleem is een groot issue en echt niet alleen in onze gemeente, maar ook in de rest van Nederland. Per gemeente voert men er in meer of mindere mate beleid op. Wij in grote mate."

De gemeente vraagt ouders die de test niet gebruiken overigens deze terug te sturen. "Het is kostbaar."