Verhagen wijst Wilders op verantwoordelijkheid

PVV-leider Geert Wilders moet tijdens zijn bezoek aan New York op 11 september de belangen van Nederland in het oog houden. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandagochtend.

Wilders kondigde afgelopen vrijdag aan dat hij op 11 september een toespraak zal houden bij Ground Zero. Hij doet dit als onderdeel van een demonstratie tegen de bouw van een moskee vlakbij de plaats waar in 2001 moslimterroristen de aanslag pleegden op de WTC-torens, die bijna drieduizend mensen het leven kostte.

De PVV-leider onderhandelt momenteel met VVD en CDA over de vorming van een minderheidskabinet. Daarbij hebben de partijen afgesproken dat ze elkaars verschillende opvattingen over de islam accepteren.

CDA-senator Hans Hillen zei zaterdag niettemin dat Wilders rekening moet houden met zijn nieuwe rol. Het bezoek van Wilders aan de VS is riskant en kan schadelijk zijn voor het bedrijfsleven, zei de senator. "Wen er alvast maar aan", luidde de reactie van Wilders op Hillen.

Verhagen wijst erop dat Wilders kan blijven zeggen wat hij wil. "Ik verwacht ook dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor wat hij zegt", voegde hij daar aan toe. De bewindsman zegt niet te zullen schromen Wilders tegen te spreken wanneer hij zaken verkondigt die haaks staat op zijn opvattingen. "Dan zal ik daar in scherpe bewoordingen afstand van nemen."