Nederlanders vermoordden Braziliaanse matroos

Twee Nederlandse mannen worden verdacht van de moord op een Braziliaanse matroos die hen vijf jaar geleden voor een proefvaart op een zeiljacht had meegenomen. Het zeiljacht keerde niet terug en de verdachten vluchtten naar Nederland. De 49-jarige man en de 29-jarige man hebben bekend en moeten vrijdag verschijnen voor de rechtbank in Den Haag.

De 36-jarige matroos werd volgens het Openbaar Ministerie in juli 2005 voor de kust van Brazilië vermoord. De twee mannen hadden zich voorgedaan als potentiële kopers van het zeiljacht en wilden voor de koop nog een proefvaart maken. Toen het jacht niet terugkeerde, deed de eigenaar aangifte. De Braziliaanse autoriteiten startten een grootschalig onderzoek.

In juli vorig jaar werd Nederland gevraagd het onderzoek over te nemen omdat de verdachten naar Nederland waren teruggekeerd. Op 9 mei werd de 49-jarige verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, aangehouden. De 29-jarige verdachte uit Zoetermeer werd op 17 mei gearresteerd.

De mannen hebben verklaard dat zij de matroos enkele kilometers voor de kust overboord hebben geduwd. De matroos klampte zich nog vast aan de reling, maar moest loslaten. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Vrijdag dient een procedurele zitting.