Galwesp gesignaleerd in Boskoop

Op een kwekerij in Boskoop zijn vijf kastanjebomen aangetroffen die zijn aangetast door galwespen. Het ministerie van Landbouw stelt daarom vanaf dinsdag een vervoersverbod voor tamme kastanjebomen in rondom Boskoop.

De eitjes van galwespen zorgen voor vergroeiingen in de kastanjebomen. Dat leidt ertoe dat ze minder goed groeien en er minder kastanjes worden gevormd. Voor mensen is een galwesp niet gevaarlijk, zegt het ministerie.

De aangetaste kastanjebomen komen uit Italië, waar galwespen veel voorkomt. Het vervoersverbod geldt voor een straal van vijftien kilometer rondom de kwekerij waar de galwespen zijn gesignaleerd en blijft zeker drie jaar van kracht. Inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit gaan de komende tijd kijken of de wesp zich in de omgeving heeft verspreid.

Boskoop ligt in Zuid-Holland en staat bekend om zijn vele boomkwekerijen. Eind vorig jaar werd de Oost-Aziatische boktor in de plaats aangetroffen. Om het schadelijke dier uit te roeien werden alle bomen en planten in een straal van honderd meter rond de vindplaats vernietigd.