Artis heeft geen geld voor renovatie

Artis mist tientallen miljoenen euro's om de voorgenomen renovatie uit te voeren. De verbouwing van de Amsterdamse dierentuin is begin dit jaar, met jaren vertraging, eindelijk van start gegaan, maar zal wellicht opnieuw vertraging oplopen. Dat zegt directeur Haig Balian zaterdag in een interview in het Financieele Dagblad.

Als er niet alsnog geldschieters gevonden worden, wordt de renovatie in fases uitgevoerd. De aap- en vogelbedrijven worden eerst vernieuwd en de aanleg van een plein met twee musea heeft ook prioriteit. De ondergrondse parkeergarage - gepland voor 2014 - heeft minder haast en loopt mogelijk vertraging op.

De totale plannen kosten de dierentuin tachtig miljoen euro, vier keer de jaaromzet. De overheid is goed voor een bijdrage van 38 miljoen euro. Voor de rest is Artis aangewezen op giften en sponsoring.

De verbouwing moet zorgen voor betere omstandigheden voor een aantal dieren dat in verouderde verblijven woont. Ook moet het de positie van Artis als kennisinstituut veiligstellen. De renovatieplannen liggen er al jaren, maar zijn na bezwaren uit de buurt al meerdere keren vertraagd en aangepast.