'Kerngeleerde Amiri gaf info over CIA'

De Iraanse kerngeleerde Shahram Amiri, die vorige week vanuit de Verenigde Staten terugkeerde naar Iran, heeft de Iraanse autoriteiten belangrijke informatie toegespeeld over de Amerikaanse geheime dienst CIA. Dat heeft een welingelichte bron in Teheran onthuld.

Het gaat om uiterst waardevolle informatie, zei de bron tegen het Iraanse persbureau Fars. Amiri fungeerde in de periode dat hij in de VS verbleef als spion voor Iran, terwijl de Amerikanen juist dachten van hem belangrijke informatie te krijgen over het Iraanse nucleaire programma, zo suggereerde de bron.

Volgens het regime in Teheran werd Amiri in 2009 ontvoerd door de CIA en tegen zijn wil naar de VS gebracht. Washington houdt vol dat de kerngeleerde uit zichzelf was overgelopen en kennelijk later van gedachten veranderde. Amiri zelf beweert inmiddels dat hij na aankomst in de VS door de CIA zowel geestelijk als lichamelijk onder zo'n zware druk is gezet dat je van marteling kunt spreken. Bij de verhoren door de CIA waren, zo claimt hij, ook Israëlische agenten aanwezig. Ook beweert hij dat de CIA hem vijftig miljoen dollar heeft geboden om in de VS te blijven.

Rond Amiri ontstond ophef toen de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mouchehr Mottaki verklaarde dat de wetenschapper tijdens een pelgrimstocht naar Saudi-Arabië in 2009 door Amerikaanse agenten was ontvoerd en tegen zijn wil naar de VS was gebracht. De aantijging werd door Washington naar het rijk der fabelen verwezen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei dat Amiri uit vrije wil in de VS vertoefde en geheel en al vrij was om te gaan en staan waar hij wilde.

De Amerikaanse media meldden in maart dat de 32-jarige Amiri naar de VS was overgelopen en de CIA hielp inzicht te krijgen in het atoomprogramma van Iran. Hij zou meer dan een jaar lang voor de CIA hebben gewerkt en voor zijn diensten vijf miljoen dollar hebben gekregen.

Amiri werkte voor zijn verdwijning aan de Malek Ashtar Universiteit in Teheran. Het instituut heeft nauwe banden met de machtige Revolutionaire Garde.

'Kerngeleerde Amiri gaf info over CIA'
'Kerngeleerde Amiri gaf info over CIA' (Foto: Novum)