EU: Estland volgend jaar bij euro

De ministers van financiën van de Europese Unie hebben dinsdag hun goedkeuring gegeven aan toetreding van Estland tot de euro. Het land kan op 1 januari 2011 op de Europese munt overgaan. De officiële wisselkoers is vastgesteld op 1 euro voor 15,6466 Estlandse kroon. Estland wordt het zeventiende land waar met de euro betaald kan worden.

Volgens de Estlandse minister van financiën Jürgen Ligi wordt de euro erg belangrijk voor het op de rails krijgen van de economie en het verbeteren van het welzijn in zijn land. Ligi deelde enthousiast euromunten van chocolade uit aan zijn collega-ministers in Brussel.

De Estlandse president Toomas Hendrik Ilves noemde de euro een 'verzekeringspolis' voor de bevolking en de economie van het kleine land. Maar hij benadrukte tevens dat de euro 'geen toverstaf is die alle problemen oplost'.

Toetreding tot de euro is een goede zet van de voormalige Sovjet-republiek, die geprezen werd voor de manier waarop ze omging met een plotselinge recessie. De inwoners van het land hopen dat de euro buitenlandse investeringen in het land zal aanmoedigen. In 2004, na Estlands toetreding tot de EU, kwam er een stroom buitenlands geld op gang. Deze stroom droogde eind 2007 echter op toen het land te maken kreeg met een ernstige recessie.

Estlands toetreding tot de euro is ook een teken van vertrouwen in de gezamenlijke munteenheid. De eurolanden hebben te maken met een schuldencrisis en lage verwachtingen voor de economische groei. Bijna alle eurolanden houden zich niet aan de regels die zijn opgesteld om de munt stabiel te houden. Vijftien van de zestien leden overstijgen de limiet op het begrotingstekort. Estland en Luxemburg zijn de enige twee landen waar het begrotingstekort onder de drie procent ligt.